Bijtelling is het bedrag dat bij het loon wordt opgeteld als de auto van het werk privé wordt gebruikt. De bijtelling is alleen verschuldigd als het privégebruik meer dan 500 km per kalenderjaar bedraagt. Het algemene bijtellingspercentage 22% is van de catalogusprijs van de auto. Rijders van de nieuwe Renault range kunnen hier hun bijtelling berekenen.

Categorieën verlaagde bijtelling

Ook in 2020 bestaat er alleen nog maar een categorie verlaagde bijtelling voor volledig elektrische auto’s. Die bedraagt 8%. Voor volledig elektrische auto’s gaat het bijtellingspercentage van 8% vanaf 2020 gelden tot maximaal 45.000 euro van de catalogusprijs. Voor bedragen daarboven geldt het dan geldende algemene bijtellingspercentage van 22%. Uitzondering hierop zijn auto’s die op waterstof rijden.

Bijtelling in % van de cataloguswaarde, afhankelijk van CO2-uitstoot

BijtellingCO2-uitstoot2017201820192020
Volledig elektrisch (EV)

0 g/km

4%4%4%8%
Overig

> 0 g/km

22%22%22%22%

Bijtelling als zakelijke auto niet privé gebruikt wordt

Als de zakelijke auto niet of minder dan 500 km per jaar privé gebruikt wordt, wordt er geen bijtelling berekend. Dit moet dan wel aangetoond worden bij de Belastingdienst. Dit betekent in de praktijk dat er een rittenregistratie bijgehouden moet worden. Daarnaast moet er een 'Verklaring geen privégebruik auto’ worden ingeleverd. Deze verklaring is digitaal beschikbaar op de site van de Belastingdienst.

Voor bestelauto’s is er ook een andere mogelijkheid om geen bijtelling te krijgen, namelijk door middel van het gebruik van een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’. Ook dan mag er overigens ook niet meer dan 500 km privé mee gereden worden, maar een rittenregistratie is hierbij niet nodig. Belangrijk hierin: woon-werkkilometers tellen als zakelijke kilometers.