Als bestuurder is het vanzelfsprekend dat u een goed werkende motor in uw auto wilt hebben. De distributieriem is hierin een belangrijk onderdeel. De distributieriem is een getande riem die de overbrenging vormt tussen de krukas en één of meerdere nokkenassen. Doordat de nokkenas de kleppen besturen om precies op het goede moment te openen en sluiten, is dit onderdeel heel belangrijk voor het goed functioneren van uw motor.

Wat kan er misgaan met de distributieriem

Alle bewegende delen zijn aan slijtage onderhevig, dus ook uw distributieriem. Net als bij banden slijten ze langzaam door verlies van rubber. Als dit gebeurt, verliest een riem haar vermogen om grip uit te oefenen. Het kan gebeuren dat er problemen ontstaan met de distributieriem, waardoor de motor minder gaat lopen of niet meer functioneert. Er kunnen twee dingen misgaan met de distributieriem: deze kan verspringen of breken. Als de riem verspringt kan het zijn dat de motor nog wel loopt maar dan erg slecht. Als de riem breekt, heeft dat als gevolg dat de motor niet meer wil lopen en er dus een nieuwe distributieriem moet worden gemonteerd. In het ergste geval kan het breken van de distributieriem ernstigste motorschade aanrichten.

Vervangen distributieriem

Een gebroken distributieriem kan u een motor kosten. Daarom schrijft het onderhoudsprogramma van Renault voor dat de complete distributieset, bestaande uit distributieriem plus span- en geleiderrollen, tijdig preventief moet worden vervangen. Voor de meeste motoren is dit om de vijf jaar of na 120.000 kilometer, afhankelijk van welke limiet het als eerste wordt bereikt Let op: deze interval geldt niet voor alle modellen van Renault. Bel met de Terwolde Service afdeling of het onderhoudsboekje voor de interval van uw Renault. Het opgegeven interval betreft een uiterlijke vervangingstermijn, gebaseerd op gemiddeld gebruik van de auto onder normale omstandigheden. De slijtage van de distributie­riem is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de buitentemperatuur en uw rijgedrag.

Wilt u weten wanneer uw distributieriem vervangen moet worden, dan informeren wij u graag bij welke leeftijd of kilometerstanden dit nodig is voor uw auto. Bel of kom langs bij onze servicebalie of maak online een werkplaatsafspraak.