Zomer of winterbanden?

De temperatuur kan in de herfst behoorlijk schommelen. Is het dan verstandig vroegtijdig te wisselen van zomer- naar winterbanden? Het antwoord is ja! We leggen u graag uit waarom. 

Invloed weertypen op banden

De verschillende weertypen in de zomer en de winter stellen verschillende eisen aan banden. De remweg is aanzienlijk korter bij winterbanden, dat komt de veiligheid van u en uw medeweggebruikers ten goede. Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om bij koude temperaturen soepel te blijven, grip te houden en winterse neerslag te trotseren. Onder de 7 graden presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Wanneer u ’s ochtends met de auto naar uw werk rijdt, is de temperatuur nu vaak al onder de 7 graden. Reden genoeg om nu alvast uw banden te wisselen!

Wissel op tijd naar van zomerbanden naar winterbanden

Wanneer u het hele jaar door op zomerbanden blijft rijden, zorgt dit voor extra slijtage van de banden, omdat het rubber harder wordt. Hierdoor heeft de band minder grip en gaat deze sneller glijden. Kortom, genoeg reden dus om op tijd te wisselen van uw zomer- naar uw winterbanden. Vraag vrijblijvend naar de prijs van zomer- en/of winterbanden, of maak meteen een werkplaatsafspraak bij Terwolde Renault!

All season banden

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook all season (ook wel 4-seizoenenbanden genoemd). Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Hij heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. De eigenschappen die een zomerband heeft tijdens warmere en drogere omstandigheden en een winterband heeft tijdens koudere, nattere en ijzige omstandigheden komen terug in de all season band. Omdat in Nederland het weer wisselend is en geen hele strenge winters kent, kan een all season band goed van pas komen. Hierdoor kun je het hele jaar met dezelfde band rijden. Met all season banden moet je zowel in de zomer als in de winter je rijstijl aanpassen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Voordelen All season banden

  • Het hele jaar op een set banden kunnen rijden zonder te hoeven wisselen
  • Geen extra set banden dus geen extra kosten
  • Beter geschikt in de winter dan een zomerband

Nadelen All season banden

  • Vaak veel minder goede prestaties dan een echte winterband met name in sneeuw
  • Vaak niet toegestaan in gebieden waar winterbanden vereist zijn
  • All season banden slijten sneller in de zomer dan zomerbanden
  • All season banden zijn van een zachter materiaal waardoor hij tijdens stuurbewegingen anders reageert in de zomer dan een zomerband
  • Vaak niet geschikt voor hoge snelheden
  • Niet in alle maten verkrijgbaar