In de keus voor een tweedehands auto, is het kiezen voor een diesel uitvoering voor veel mensen nog steeds een verstandige keuze. Op het moment heeft Terwolde een voorraad van voornamelijk Renaults in diesel uitvoering voor een lage aanschafprijs. Hierdoor rijd je voor hetzelfde geld in een hogere klasse ten opzichte van een benzine uitvoering. Weet je nog niet zeker of je wel diesel wilt rijden? Lees dan onderstaand artikel.

Lenen kost geld

Onterecht negatief beeld dieselauto’s

Dieselauto’s zijn het laatste jaar helaas vaak negatief in het nieuws. In de media wordt geschreven over de dieselauto die uit het straatbeeld verdwijnt en dat consumenten liever geen dieselauto meer aanschaffen. Helaas onterechte berichten en negatieve beeldvorming die ontstaat door niet het hele verhaal te vertellen.

Is het nog wel verstandig om een dieselauto te kopen? Vroeger was deze vraag makkelijk te beantwoorden. Als je veel kilometers maakte, dan was diesel rijden een stuk voordeliger. Dieselauto’s zijn nog steeds zuiniger en goedkoper in onderhoud dan auto’s met benzine motoren. Daarnaast heeft de dieselmotor een veel langere levensduur en kun je langer in een diesel rijden in vergelijk met een benzinemotor.

Een aantal voordelen van een dieselauto:

  • Minder onderhoudsgevoelig
  • Lagere onderhoudskosten
  • Een lagere CO2 uitstoot dan benzinemotoren
  • Zuiniger in verbruik
  • Lagere brandstofkosten
  • Vaak goedkoper in aanschaf

Deze zaken gelden ook vandaag de dag nog steeds, er spelen nu echter ook andere factoren mee bij de aanschaf van een dieselauto.

Is diesel voordeliger?

De maandelijkse kosten die je maakt als je een dieselauto rijdt zijn o.a. de motorrijtuigenbelasting, de brandstofkosten, de afschrijving en het onderhoud. Deze factoren verschillen in vergelijk met een benzine auto. Bij een dieselauto betaal je meer motorrijtuigenbelasting dan bij een benzine auto. Rijd je weinig, dan is rijden op benzine voordeliger. Hoe meer je met een dieselauto rijdt, des te goedkoper het wordt. Dit komt omdat een diesel minder brandstof verbruikt en doorgaans goedkoper is in onderhoud (mede vanwege de grotere onderhoudsintervallen). Dus afhankelijk van hoeveel kilometers je van plan bent te rijden kan het dus veel voordeliger zijn om een dieselauto te gaan te rijden.

Uitstoot dieselauto's

Dieselauto’s stoten minder CO2 uit dan vergelijkbare benzine auto’s en zijn hierdoor beter voor het milieu. De hoeveelheid fijnstof die een diesel uitstoot is afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij een lage buitentemperatuur stoot een benzine auto meer fijnstof uit, bij een hogere buitentemperatuur geldt dit voor een dieselauto. De nadelen van fijnstof worden weggenomen door het plaatsen van een roetfilter. Dieselauto’s vanaf 2009, met een EURO5 motor, zijn altijd uitgerust met een roetfilter. Het is dus verstandig om geen diesel ouder dan 2009 aan te schaffen.

Milieuzones

De wegenbelasting op oudere, vuile diesels (uitstoot hoger dan 5 milligram per kilometer) is vanaf 2019 verhoogd. Een aantal grote steden en gemeenten in Nederland hebben milieuzones ingevoerd. Een milieuzone is een gebied in een stedelijke omgeving waar alleen "schone" voertuigen worden toegelaten. Het doel van het instellen van een milieuzone is de bescherming van het milieu tegen de uitlaatstoffen van de geweigerde voertuigen. In veel steden gaat het voorlopig alleen nog om vrachtwagens. In sommige plaatsen, waaronder Amsterdam, zijn er ook milieuzones voor personenauto's.

Nieuwe diesels

Niet alle fabrikanten zijn van plan om de dieselmotor uit productie te nemen. Mercedes en Volkswagen gaven al aan deze te blijven doorontwikkelen. Onderdeel fabrikant Bosch werkt aan een oplossing om de fijnstof uitstoot drastisch te verminderen. Dieselauto’s zullen dus nog een tijd in het straatbeeld blijven.

Een diesel occasion kopen?

Diesel is dus nog lang niet dood. Overweegt u om een dieselauto’s aan te schaffen? Koop dan een recent model en in elk geval een diesel vanaf 2009 en met een EURO5 motor. De diesels in onze voorraad zijn vaak niet ouder dan 2014.

Kom langs in onze showrooms en laat u door ons adviseren in de aanschaf van uw eerste of volgende dieselauto!