02.10.2019
E10 tanken

E10 tanken is voor de meeste Renaults geen probleem

Vanaf 1 oktober 2019 wordt in Nederland bio-ethanol benzine verplicht aangeboden bij de tankstations. Wat betekent dit concreet en heeft dit consequenties voor uw auto?

Wat is E10?

E10 staat voor Ethanol 10. Het getal geeft een maximaal percentage aan en ethanol is alcohol uit gefermenteerd suiker, tarwe of mais. E10 staat dus voor benzine die aangelengd is met maximaal 10% ethanol. Het aanlengen is niet geheel nieuw, in Nederland kennen we namelijk al geruime tijd E5. Benzine met maximaal 5% ethanol. Op den duur moet E10 de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen, zonder dat auto’s massaal aangepast moeten worden aan een andere brandstofsoort.

Hoe herken ik E10 benzine?

E10 is te herkennen aan de ronde witte sticker met de tekst ‘E10’ op het vulpistool. De naam Euro 95 blijft gewoon. De duurdere premiumbenzines van de brandstofmerken zullen doorgaans Euro 98 E5 zijn. Om verwarring te voorkomen: Euro 95 en Euro 98 hebben niets te maken met het percentage bio-ethanol, maar verwijzen naar het octaangetal van de benzine.

Wat zijn de consequenties?

Voor veel moderne auto’s heeft E10 geen consequenties. Maar 1 op de 10 auto’s is niet geschikt voor E10. Dit komt doordat bepaalde rubberen onderdelen beschadigd kunnen raken of omdat er ongewenste residu kan achterblijven.

Is uw auto geschikt voor E10?

De meeste Renaults die na 1997 zijn gebouwd, zijn geschikt voor E10. Dit verschilt natuurlijk per automerk. Controleer hier of u uw auto geschikt is voor E10. Blijkt uw auto niet geschikt? Dan adviseren wij om normale Euro95 E5 te tanken. E5 (Euro95) is voor maximaal 5 procent aangelengd met ethanol. Vrijwel alle auto’s zijn hiervoor geschikt. Een alternatief is SuperPlus98. Als u per ongeluk E10 heeft getankt terwijl uw auto hier niet voor geschikt is, volstaat het om de volgende keer juiste brandstof te tanken. Laat de E10-benzine niet in de tank zitten wanneer de auto lange tijd niet gebruikt wordt.