Distributieriemen | Terwolde Dacia

Als bestuurder is het vanzelfsprekend dat u een goed werkende motor in uw auto wilt hebben. Een onderdeel die hier erg belangrijk in is, is de distributieriem. Dit is een getande riem die de overbrenging vormt tussen de krukas en één of meerdere nokkenassen. Doordat de nokkenas de kleppen besturen om precies op het goede moment te openen en sluiten, is dit onderdeel heel belangrijk voor het goed functioneren van uw motor.

Wat kan er misgaan

Het kan natuurlijk gebeuren dat er problemen komen met de distributieriem waardoor de motor minder gaat functioneren. Er kunnen twee dingen misgaan met de distributieriem namelijk: hij kan breken of doorslippen. Als de riem breekt, heeft dat als gevolg dat de motor niet meer wil lopen en er dus een nieuwe riem moet worden gemonteerd. In het ergste geval kan de riem ook motorschade aanrichten doordat één van de zuigers tegen een klep aanstoot en dan kan het een duur grapje worden. Is het zo dat de distributieriem doorslipt, dan is het alleen nodig om deze te vervangen. Als de riem doorslipt, merk je dat doordat de motor slecht of niet wil lopen.

Over het algemeen komt het niet vaak voor dat een distributieriem uit zichzelf breekt. Dit gebeurt alleen maar wanneer er grote krachten op komen te staan. Dit zou kunnen komen door een ander onderdeel dat vastloopt. Het doorslippen gebeurt doorgaans vaker dan het breken. Dit komt vooral dat de tanden van de distributieriem op den duur gaan slijten. Ook kan het zo zijn dat hij doorslibt als de distributieriem op onvoldoende spanning staat.

Vervangen distributieriem

Doorgaans wordt de distributieriem vervangen na het rijden van een bepaald aantal kilometers of jaar. Het kan dus variëren wanneer deze vervangen moet worden, maar het ligt ergens tussen de 60.000 en 120.000 gereden kilometers.  Meestal wordt er in het boekje of onderhoudsschema van de auto vermeldt wanneer het tijd is om hem te laten vervangen.

 Als u zeker wilt weten of het nodig is om uw distributieriem te vervangen, kom dan langs bij onze showroom of maak een werkplaatsafspraak.